Lidl Nederland zal als eerste supermarkt de verkoop van sigaretten stoppen. De keten wil de verkoop gefaseerd afbouwen. Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn.

Lidl zegt dat de verkoopcijfers van sigaretten de afgelopen jaren zijn teruggelopen en de verkoop niet meer rendabel is.

Maar ook heeft de winkelketen maatregelen genomen om de verkoop van rookwaar te ontmoedigen. Zo heeft de organisatie reeds in 2017 sigaretten in alle filialen uit het zicht geplaatst.

''De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen", aldus een woordvoerder van Lidl Nederland.

Verslavingskunde Nederland reageert tevreden. ''Dit is een grote stap, die landelijk en internationaal een grote impact zal hebben'', zegt een woordvoerder. "Lidl zit in dertig landen en Lidl Nederland is internationaal de eerste die de verkoop van sigaretten staakt.''

Wat doet roken met je longen?
60
Wat doet roken met je longen?

Kruidvat

Eerder dit jaar kondigden Trekpleister en Kruidvat al aan te gaan stoppen met de verkoop van sigaretten. Topman Gerard van Breen liet weten dit te doen omdat de winkelketens zich willen profileren als gezondheidswinkels. "Dan passen sigaretten niet meer in het concept."

Ook bij de filialen van Trekpleister en Kruidvat wordt de verkoop geleidelijk teruggeschroefd. Het duurt naar verwachting meer dan anderhalf jaar voordat de verkoop van sigaretten hier gestopt is.

Supermarktketen Jumbo laat weten niet van plan te zijn de tabakverkoop te stoppen. "We vinden het belangrijk dat onze klanten voor al hun boodschappen bij Jumbo terecht kunnen", aldus een woordvoerder. "Dus ook voor rookwaren."

Ook marktleider Albert Heijn blijft tabak verkopen. "Onze klanten kunnen bij Albert Heijn terecht voor al hun boodschappen. Voor ongeveer een kwart van onze klanten is tabak daar een onderdeel van."

Buiten zicht

Supermarkten mogen tabak vanaf 2020 niet langer uitstallen, maar moeten deze aan het zicht onttrekken. Voormalig staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid besloot hier vorig jaar toe.

Voor speciaalzaken wordt een uitzondering gemaakt en tankstations, kiosken en andere verkooppunten krijgen twee jaar langer de tijd voor de omschakeling.

Volgens Verslavingskunde Nederland zijn er jaarlijks in ons land zo’n 20.000 doden als gevolg van roken en ruim 2.000 door meeroken.