De wachttijd voor volwassenen en kinderen die op de wachtlijst staan voor het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie (KZcG) van het VUmc, is verdubbeld naar twee jaar. 

Volgens het ziekenhuis komt dit omdat de groei in het aantal verwijzingen groter is dan de groei in capaciteit. Op dit moment staan er meer dan duizend mensen op de wachtlijst, aldus het VUmc.

Volwassenen op die lijst moeten meer dan twee jaar wachten op een intake, voor kinderen en adolescenten gaat het hier om een periode van ruim anderhalf jaar. 

De wachttijd voor het aantal mensen dat hulp zoekt bij het KZcG, neemt volgens het ziekenhuis in de afgelopen twee jaar al sterk toe. 

Oplossing

"In samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en met zorgverzekeraars en andere zorginstellingen wordt gezocht naar uitbreiding van behandelmogelijkheden elders in het land. Het vraagt echter de nodige tijd om dit op te zetten." 

De patiëntenorganisatie Transvisie laat weten het vreselijk te vinden dat het probleem van de wachttijden "nog altijd niet is opgelost". "Transvisie blijft strijdbaar en zal al haar middelen blijven inzetten om dit probleem opgelost te krijgen."