Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Interview

Organisaties willen psychisch kwetsbaren aan werk helpen

Een groot aantal organisaties werkt samen om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan werk te helpen. Volgens de betrokken partijen kan werken een positief effect op iemands psychische gezondheid hebben.
Door ANP/NU.nl

GGZ Nederland, uitkeringsinstantie UWV, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en organisaties als Cedris en Divosa hebben een aantal speerpunten opgesteld. Eén daarvan is het tegengaan van vooroordelen over mensen met een psychische aandoening.

"Zij willen door te werken graag meedoen, in hun eigen onderhoud voorzien, gewaardeerd worden en iets hebben wat de dag zin en richting geeft", zegt Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland.

"Maar het is helaas niet vanzelfsprekend dat je met een psychische kwetsbaarheid je baan houdt, of gemakkelijk weer een baan vindt."

Mensen met een ernstige psychische aandoening zijn drie tot vier keer vaker werkloos dan mensen zonder een dergelijke kwetsbaarheid, meldt het UWV.

Verbreding

Met de afspraken wordt de lopende samenwerking uit 2012 tussen het UWV en GGZ Nederland verbreed. Tegelijkertijd kondigen het kabinet en het UWV aan hier extra geld in te steken.

Zo komt 1,5 miljoen euro extra beschikbaar voor bijvoorbeeld pilots bij werkgevers. Aan het initiatief is geen doelstelling over extra werkplekken verbonden.

Aanbevolen artikelen