Zorgbehoevende ouderen die op de wachtlijst staan voor een plek in een verzorgingstehuis zullen in de toekomst genoeg zorg thuis blijven krijgen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge toe.

Dat ouderen op de wachtlijst thuis minder zorg krijgen terwijl ze wachten, is een fenomeen dat bekendstaat als de zorgval.

Als mensen een indicatie voor een plek in een verpleeghuis krijgen, gaan ze over van de Zorgverzekeringswet (Zvw) naar de Wet langdurige zorg (Wlz). Bij die overgang kan het aantal uren dat iemand zorg aan huis ontvangt teruglopen en daar wil De Jonge een einde aan maken.

Per 1 juli moet het probleem tot het verleden behoren, aldus De Jonge. "Ik begrijp dat aan cliënten, hun omgeving en zorgverleners niet goed is uit te leggen dat iemand minder uren zorg krijgt, terwijl de zorgbehoefte is toegenomen", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Waar nog geen oplossing voor is, is dat Wlz-zorg aan huis duurder uitvalt dan zorg die onder de Zvw valt, omdat voor Wlz-zorg een eigen bijdrage moet worden betaald. Om dat op te lossen is waarschijnlijk een wetswijziging nodig, aldus De Jonge.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!