Het leeuwendeel van de sportverenigingen blijkt alcohol te schenken aan minderjarigen, terwijl dat verboden is. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is teleurgesteld en wil dat de sportbonden ingrijpen.

In 82 procent van de voetbalkantines waar zeventienjarige jongens en meisjes in opdracht van onderzoekers van Blokhuis' ministerie alcohol bestelden, kregen zij die drank zonder problemen mee.

De onderzochte tennis- en hockeyclubs doen het iets minder slecht, en dat geldt ook voor de kantines van sportzalen waar volleybalverenigingen spelen. Maar de steekproef is te grof om te zeggen welke sport zich het slechtst aan de regels houdt.

Wat Blokhuis betreft "zijn we de vrijblijvendheid voorbij'', zei hij tegen RTL Nieuws. De staatssecretaris oppert dat sportkantines voortaan pas later op de dag de tap kunnen openen, als veel kinderen en jongeren al naar huis zijn.

Akkoord

De staatssecretaris wil met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden een akkoord sluiten over het tegengaan van onder meer alcoholgebruik. Bij de onderhandelingen over dat Nationaal Preventieakkoord zitten ook de sportbonden aan tafel.

De KNVB laat weten dat zij vinden dat de naleving van de regels beter zou moeten. "We werken als sportbond graag samen met staatssecretaris Blokhuis om dit te realiseren en om zo een bijdrage aan het toekomstige preventieakkoord te leveren en te komen tot concrete acties ter bevordering van de gezondheid in onze samenleving."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!