Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kapper

Wetenschappers ontdekken meer dan honderd nieuwe genen voor haarkleur

Wetenschappers van onder meer het Erasmus MC hebben meer dan honderd nieuwe genen gevonden die invloed hebben op het bepalen van de kleur van menselijk haar.
Door NU.nl

Dat is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

De ontdekte genen geven nieuw inzicht in de genetische complexiteit bij variatie in haarkleur en kan helpen bij het begrijpen van het ontstaan van ziekten als huidkanker. Ook is de ontdekking belangrijk voor de forensische wetenschap.

Voor het onderzoek werd DNA van bijna 300.000 Europeanen gebruikt en ook werd geregistreerd welke haarkleur zij hebben. Dit werd vergeleken met genetische informatie op miljoenen verschillende locaties op het genoom. Hieruit bleek dat 124 genen een rol spelen in pigmentatie.

Voorspellen

"Deze grote hoeveelheid nieuwe genen stelt ons in staat om haarkleur veel accurater haarkleur te voorspellen uit DNA dan tot nog toe mogelijk was op basis van het bestaande van het kleine aantal reeds bekende genen", zegt prof. dr. Manfred Kayser van Erasmus MC, die het onderzoek leidde.

"In forensisch onderzoek, waar DNA op een plaats delict wordt gevonden, kan het voorspellen van uiterlijke kenmerken zoals haarkleur uit DNA nuttig zijn om onbekende daders, die niet kunnen worden geïdentificeerd met standaard forensische DNA profilering, beter op te sporen."


Lees meer over:
DNAGezondheid

Aanbevolen artikelen