Het nut van poeptransplantatie: 'Er gaat een onzichtbare wereld schuil'
Aan NU.nl legt Buikx uit dat "er een onzichtbare wereld schuilt achter die bruine derrie." "Poep zit vol met bacteriën, microben. En die zitten er niet voor niks en zijn allemaal belangrijk voor je."
Buikx legt uit dat deze onder meer vitaminen en hormonen produceren, helpen met het verteren van voedsel en belangrijk zijn voor ons immuunsysteem.
Sinds een paar jaar worden deze darm-microben als een apart orgaan beschouwd. "Net zoals je bijvoorbeeld een niertransplantatie kunt uitvoeren, kun je ook deze microben transplanteren", zegt Buikx.
Koesteren
"Je moet de darmen zien als een soort amazonewoud, een ecosysteem dat zorgt voor je gezondheid. Als die balans weg is, word je daar ziek van en er bestaan zelfs een aantal aandoeningen waarbij dit dodelijk is. In plaats van dat zo'n ziekte wordt uitgeroeid met een medicijn, voegt zo'n "poeptransplantatie" juist een natuurlijke balans van darm-microben toe."
Buikkx legt uit dat het idee om deze microben als behandelmethode te gebruiken, steeds vaker voorkomt. "Bacteriën zijn belangrijk voor onze gezondheid, dus het is eigenlijk een rare gedachte om ze uit te roeien. Bacteriën moet je juist koesteren."