Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een manier gevonden om bij patiënten met acute myeloïde leukemie het verloop en de ernst van hun ziekte beter te voorspellen. Hierdoor kunnen zij een behandeling krijgen die meer op hen persoonlijk is toegespitst, melden de onderzoekers donderdag.

 Acute Myeloïde Leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker en is de meest voorkomende vorm van acute leukemie bij volwassenen. Het is volgens het Erasmus MC heel moeilijk om te voorspellen hoe bij een individuele patiënt de ziekte gaat verlopen en hoe ernstig deze uitpakt. 

Bij acute leukemie ontstaan mutaties in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Een patiënt met AML kan zeer verschillende mutaties hebben. Die veranderingen moeten voor het vaststellen van het ziektebeeld worden opgespoord met zogenoemde DNA sequencing. Tot nu toe kostte dat erg veel tijd, maar door de nieuwe onderzoeksresultaten kan dit veel sneller worden gedaan door middel van Next Generation Sequencing (NGS).

De onderzoekers hebben in een groep patiënten met AML gekeken welke mutaties nog aanwezig bleven, nadat ze een hoge dosis chemotherapie hadden gekregen. Ook werd er gekeken welke mutaties daarvan zorgen voor terugkeer van de leukemie.

Vroeg stadium

Onderzoeker Peter Valk: "Op deze wijze kunnen wij in een vroeg stadium de patiënten herkennen die onvoldoende baat hebben gehad van de chemo. Dit is van direct belang voor de klinische praktijk om de behandeling te kunnen bijsturen, ruimschoots voordat de leukemie de kop weer op steekt."