Dichte, verbindende weefsels, die zich net onder het oppervlak van de huid bevinden, zijn door onderzoekers bestempeld als een nieuw orgaan. De weefsels hebben volgens hen een belangrijkere functie dan aanvankelijk werd gedacht.

De met vloeistof gevulde compartimenten helpen volgens de onderzoekers voorkomen dat weefsels die veel samenknijpen, zoals organen en bloedvaten, scheuren.

De onderzoekers noemen de weefsels het "interstitium", schrijven diverse media waaronder Scientas over het onderzoek dat is gepubliceerd in Scientific Reports. De betreffende weefsels werden voorheen altijd bewerkt voordat zij onder de microscoop werden bekeken, waarbij de vloeistof uit het weefsel werd gehaald.

Bij een nieuwere technologie om de weefsels te bekijken bleven de vloeistoffen behouden. De onderzoekers kwamen er toen achter dat de compartimenten te vinden waren op plekken in het lichaam waar de weefsels bewogen.

De betiteling van het interstitium is voor de onderzoekers een verklaring voor het feit dat kankercellen via bijvoorbeeld de longen de lymfeklieren kunnen binnendringen.