Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Gehoorschade

RIVM wil geluidsnormen voor muziek in clubs, cafés en op scholen

Voor mensen vanaf zestien jaar zou op plekken waar versterkte muziek klinkt, zoals clubs, discotheken, cafés en scholen, een geluidsnorm van maximaal 102 decibel gehanteerd moeten worden.
Door ANP/NU.nl

Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport Advies maximale geluidsniveaus voor muziekactiviteiten.

Voor kinderen tot en met dertien jaar raadt het instituut gemiddeld 91 decibel aan en voor kinderen van veertien en vijftien 96 decibel. Alle normen gelden gemeten als gemiddelde over een kwartier aan één stuk.

De geadviseerde maximale niveaus zijn niet gegarandeerd veilig en mensen moeten zelf maatregelen blijven nemen, zoals het dragen van gehoorbescherming, afstand nemen van de geluidsbron (speaker) en het nemen van 'oorpauzes'.

Vuurwerk

Vuurwerk, motorfietsen en bijvoorbeeld een straaljager op 300 meter hoogte of een timmerklas kunnen gemiddeld 95 tot 110 decibel opleveren.

In Nederland is er geen landelijke wet- of regelgeving die bezoekers van uitgaansgelegenheden beschermt tegen gehoorschade door muziek.

De Hoorstichting maakte vorig jaar bekend dat bijna een kwart van de jongeren tussen de twaalf en 24 een vorm van gehoorschade heeft.


Lees meer over:
gehoorschade

Aanbevolen artikelen