Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Hogeropgeleiden hebben andere informatie rond DNA dan lageropgeleiden'

Laagopgeleide Nederlanders hebben een lagere levensverwachting dan hoogopgeleide personen. Onderzoekers hebben ontdekt dat dit mogelijk ook af te lezen is rondom het DNA.
Door NU.nl

In een onderzoek door het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit in Amsterdam, in samenwerking met onderzoekers van het BBRMI-NL BIOS consortium, werd de DNA-methylatie bekeken van 4.000 Nederlanders.

DNA-methylatie regelt welke genen "aan" staan en welke genen "uit", wat gevolgen heeft voor de gezondheid. Het niveau van mehylatie werd bij de onderzoeksgroep op zo'n 400.000 plekken gemeten. Hier vonden de onderzoekers 58 locaties in het DNA waar het methylatieniveau in bloedcellen verschilde tussen hoger- en lager opgeleide Nederlanders.

Sigaretten

Uit eerder onderzoek bleek dat blootstelling aan onder meer sigarettenrook en milieuvervuiling effect heeft op de methylatie van bepaalde genen, waardoor die genen actiever worden of juist niet. Uit het huidig onderzoek komt naar voren dat het epigenoom, schakelaars die bepalen hoe genen staan afgesteld, bij lager opgeleide Nederlanders meer sporen bevat van sigarettenrook of andere vervuilende stoffen.

Ook bevat het epigenoom meer sporen van meeroken. Dit bevestigt de conclusie dat in het epigenoom sporen te vinden zijn van leefomstandigheden die samenhangen met opleidingsniveau.

Er zal nog vervolgonderzoek worden gedaan naar het verband tussen opleidingsniveau en DNA-methylatie, zegt mede-auteur en hoogleraar Dorret Boomsma. De volgende uitdaging is om een onderscheid te maken tussen genen waarvan het DNA-methylatiepatroon een oorzaak is voor opleidingsniveau en roken en genen waarvan het DNA-methylatiepatroon slechts een gevolg daarvan is.


Lees meer over:

DNAGezondheid

Aanbevolen artikelen