Steeds minder kinderen sterven aan kanker. In 2016 overleden 61 kinderen (onder vijftien jaar) aan de ziekte, het laagste aantal ooit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen begin jaren zeventig nog jaarlijks meer dan tweehonderd kinderen dood door kanker.

De forse daling komt vooral door verbeterde behandelmethodes. Hersenkanker en leukemie zijn de meest voorkomende soorten kanker waaraan kinderen overlijden. Het aantal jongens en meisjes dat aan de ziekte sterft is ongeveer gelijk.

In de afgelopen tien jaar was kanker voor kinderen van drie tot en met elf jaar de meest voorkomende doodsoorzaak. De ziekte wordt jaarlijks bij ruim vierhonderd baby's en kinderen (nul tot vijftien jaar) vastgesteld.

Frits Hirschstein, mede-oprichter van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), laat in de NU.nl Dit wordt het nieuws-podcast weten dat zo'n 75 procent van de kinderen die ziek zijn worden genezen. "Dat klinkt als heel veel, maar als je zegt dat één op de vier nog overlijdt dan is dat ook heel veel", aldus Hirschstein.