Ook huisartsen scharen zich achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie.

Dat hebben het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, dinsdag bekendgemaakt.

"Roken is de belangrijkste enkelvoudige verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland. Als huisartsen willen we bijdragen aan een gezonde samenleving en daarom steunen we deze aangifte", aldus Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG.

Aangifte

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Onlangs sloten kinderartsen, instellingen in de verslavingszorg en medische centra zich bij de aangifte aan.

De huisartsen zeggen dagelijks te maken te hebben met mensen met een rookverslaving.

Maagklachten

De klachten variëren van hoesten, tot maagklachten tot niet zwanger kunnen raken. Roken kan onder meer leiden tot een hartinfarct, darmkanker, blaaskanker en longkanker. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking rookt, wat neerkomt op gemiddeld vierhonderd mensen per huisartsenpraktijk.

Per jaar sterven ongeveer twintigduizend Nederlanders aan de gevolgen van roken. Huisartsen zeggen daarom zeer betrokken te zijn bij deze problematiek.

Het besluit of er een strafzaak komt tegen de tabaksindustrie, wordt binnenkort genomen door het Openbaar Ministerie (OM). Op 22 februari zou het OM advocaat Ficq bekendmaken of de zaak in behandeling wordt genomen.

Wat doet roken met je longen?
60
Wat doet roken met je longen?