Personen die regelmatig thee drinken op hoge temperatuur en die ook vaak roken en/of alcohol drinken, zouden een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van slokdarmkanker.

Dat blijkt uit een grootschalig Chinees onderzoek onder meer dan 450.000 inwoners, gepubliceerd in Annals of Internal Medicine

China behoort tot de landen waar slokdarmkanker relatief vaak voorkomt. Ook wordt hier veel (hete) thee gedronken.

De deelnemers werden gemiddeld 9,2 jaar lang gevolgd en degenen die minimaal eens per week thee dronken, moesten beschrijven op welke temperatuur zij de drank nuttigden (zoals 'warm' of gloeiend heet').

1,5 glas

Er werd geen verband gevonden tussen het drinken van zeer warme thee en slokdarmkanker, maar de kans op de ziekte leek wel groter te worden wanneer de onderzoekdeelnemers hierbij ook roken en/of drinken. In het geval van roken ging het om minstens één sigaret per dag, bij alcoholgebruik om minstens 15 gram alcohol per dag (minimaal 1,5 glas per dag).

Na ruim negen jaar kregen in totaal 1.731 personen slokdarmkanker. Personen die dagelijks zeer warme thee drinken, daarnaast ook roken en regelmatig alcohol drinken zouden ruim vijf keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van slokdarmkanker.  

Geïrriteerd slijmvlies

De zeer hete drankjes zouden ervoor zorgen dat de slokdarm gevoeliger wordt voor kankerveroorzakende zaken zoals alcohol en tabak. "Doordat het slijmvlies van de slokdarm door de warme drank geïrriteerd raakt, leidt dit mogelijk tot snellere vermenigvuldiging van de cellen", zegt kankeronderzoek Neal Freedman tegen CNN.

"Ook kunnen hete vloeistoffen de barrièrefunctie van de cellen nabij de slokdarm schaden, waardoor het weefsel daar meer vatbaar wordt voor kankerverwekkende stoffen."