Scholen moeten hun docenten gratis een griepprik geven. Dat zegt de Nederlandse viroloog en influenza-expert, professor Ab Osterhaus. Scholen hebben momenteel door de griepgolf de grootste moeite om leerkrachten te vinden.

In sommige gevallen worden er zelfs hele klassen naar huis gestuurd.

Als de leraren ingeënt waren, zou het griepverzuim fors lager liggen, weet Osterhaus. "Klaslokalen zijn infectiehaarden. De griepprik werkt, dat is aangetoond", stelt hij.

Volgens Osterhaus is het voor een school goedkoper de griepprik aan te bieden dan vervangers in te huren voor de absente docenten. In de gezondheidszorg wordt wel standaard een griepprik gegeven aan werknemers.

In Nederland woedt al zeven weken een griepepidemie.

Onaantastbaarheid

De PO Raad wijst er in een reactie op dat het plan "haaks staat op artikel 11 uit onze grondwet, onaantastbaarheid van het lichaam."

Het is dus niet wenselijk en niet mogelijk een griepprik verplicht te stellen aan docenten. "Een dergelijke draconische maatregel is wat ons betreft volstrekt niet aan de orde."

Epidemische grens

De griepepidemie breidt zich snel uit. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen 165 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepachtige klachten. 

Dat is een forse stijging ten opzichte van de week daarvoor. Toen ging het om 110 zieken op 100.000 mensen. De week daarvoor waren het er 98.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de zevende week op rij boven deze epidemische grens.