Het nieuwe kabinet gaat de strijd aan met problematisch alcoholgebruik. Zo overweegt het ministerie van Volksgezondheid een beperking van alcoholreclames en een verbod op stunten met bierprijzen in te voeren.

Ook zouden sportverenigingen meer een "sportcultuur zonder drank" moeten gaan bevorderen. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief die hij volgens het Nederlands Dagblad dinsdag aan de Tweede Kamer stuurt.

De vier coalitiepartijen hadden in het regeerakkoord wel al afspraken gemaakt over de aanpak van obesitas en het demotiveren van roken. Daar komt dus ook problematisch alcoholgebruik bij.

Het kabinet zal alcohol toevoegen aan het Nationaal Preventieakkoord dat binnenkort moet worden gesloten met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten, bedrijven en sportverenigingen. 

Niet wegkijken

"Ik ben ervan overtuigd dat we de risico’s van problematisch alcoholgebruik voor onder andere onze gezondheid sterk onderschatten", schrijft Blokhuis. "Daar mogen en kunnen we als samenleving niet van wegkijken."

De staatssecretaris is tot zijn besluit gekomen na gesprekken  die hij de afgelopen maanden met artsen en onderzoekers had over gezondheidsrisico’s in Nederland.

Hoge ziektelast

"Roken, overgewicht en alcohol leiden tot een groot gezondheidsverlies en veroorzaken een hoge ziektelast", schrijft hij. Overdadig alcoholgebruik werkt ook aantoonbaar andere problemen in de hand, zoals armoede of het opbouwen van financiële schulden.

Blokhuis beklemtoont dat hij geen betutteling in de hand wil werken. "Ik ben niet van de blauwe knoop en ik kan erg genieten van een biertje", aldus de staatssecretaris.