Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Vrouw gemiddeld bijna dertig bij geboorte eerste kind

Vrouwen waren vorig jaar gemiddeld 29,8 jaar bij het krijgen van hun eerste kind en daarmee waren vrouwen vorig jaar opnieuw ouder bij het krijgen van een eerste baby dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Door ANP

Al sinds de jaren zeventig stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen aan kinderen beginnen. Alleen in de periode 2004-2013 bleef die stabiel op 29,4 jaar. Volgens het CBS zijn de laatste jaren in Nederland relatief weinig kinderen geboren omdat vrouwen het moederschap uitstellen.

Omdat er vooral onder vrouwen onder de dertig jaar minder moeders bijkwamen, is het totale aantal baby's dat in 2017 werd geboren laag: 169.000, ruim 3.000 minder dan het jaar ervoor. Op basis van deze, voorlopige cijfers komt het aantal geboorten zelfs lager uit dan bij het vorige diepte-record uit 1983 (170.000 baby's).

Het aantal nieuwe tienermoeders is vorig jaar verder afgenomen. Die trend is al jaren aan de gang.

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat het aantal vrouwen boven de 35 dat een (eerste) kind krijgt, in 2017 juist iets is toegenomen. Ook elders in Europa stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder worden, in Italië en Spanje bijna 31 jaar. Bulgarije en Roemenië in Zuidoost-Europa hebben de jongste kersverse moeders (26 jaar).

Bekijk het aantal geboren kinderen per gemeente

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Aanbevolen artikelen