Een groot deel van de huisartsen zou alcoholmisbruik bij hun patiënten niet of nauwelijks registreren.

Dat concludeert promovenda Latifa Abidi van de Universiteit Maastricht, na een onderzoek dat zij hield in negen gezondheidscentra in Eindhoven waar ook huisartsen werkzaam zijn.

De onderzoeksgroep bestond uit 2.349 patiënten die een gevalideerde vragenlijst invulden. 261 van hen bleken een stoornis in alcoholgebruik te hebben.

Echter was dit slechts bij één van hen in het systeem van de huisartsen terug te vinden.

"Het feit dat huisartsen alcoholmisbruik niet registreren kan grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid", aldus Abidi. "Hierdoor circuleert incomplete informatie tussen zorgverleners, met alle risico's van dien. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling van het huisartseninformatiesysteem met de apotheek. Sommige medicijnen gaan echt niet samen met alcohol."

Dat alcoholmisbruik zo weinig is geregistreerd door de artsen, komt volgens Abidi doordat het vaak niet herkend wordt. De hoge werkdruk van de artsen zou hierbij volgens de onderzoeker "zeker een rol spelen". "Maar tijdsdruk is relatief. Ik heb eerder het idee dat een open gesprek over het alcoholgebruik van patiënten nog wat in de taboesfeer zit."