Wetenschappers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die acht soorten veelvoorkomende kanker in een vroeg stadium kan detecteren. De uitslagen van de zogeheten CancerSEEK zijn veelbelovend.

De test is ontwikkeld aan de Amerikaanse Johns Hopkins University in Baltimore.

Ruim duizend patiënten met niet uitgezaaide kanker aan de baarmoeder, lever, maag, pancreas, longen, borsten, darmen en slokdarm deden de test. Bij gemiddeld 70 procent klopte de test, met uitschieters bij baarmoederhalskanker (98 procent) tot 33 procent bij borstkanker.

Ook werden achthonderd vrijwilligers zonder diagnose getest. Volgens de Australische wetenschapper Peter Gibbs, die meewerkte aan het onderzoek, werden "niet veel" mensen onterecht gediagnostiseerd. De test is ontwikkeld voor mensen ouder dan vijftig en jongere mensen die ooit kanker hebben gehad. De wetenschappers onderzoeken nu bij tienduizend vrijwilligers die nog niet gediagnostiseerd zijn. 

Grote stap

Gibbs spreekt tegen de Australische nieuwszender ABC van een "grote stap".

"Voor het eerst is er een potentiële bloedtest ontwikkeld die veel ernstige vormen van kanker kan signaleren, waarbij we tot dusver vaak moesten wachten tot het stadium waarin zich al symptomen voordeden en de diagnose te laat kwam."