Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

GGD start in vier regio's proef met online-soa-testen

De GGD rolt in vier regio’s in Nederland een proefproject uit waarbij jongeren via internet vragen kunnen stellen over seks en seksueel overdraagbare ziektes (soa's). De jongeren hoeven dan niet naar de huisarts of polikliniek te gaan, maar kunnen via de webcam in gesprek met een verpleegkundige van de GGD. 
Door ANP

Het gesprek is vertrouwelijk, de inhoud daarvan wordt niet gedeeld met huisarts of ouders.

Het voordeel hiervan is volgens de GGD, dat jongeren niet langer het risico lopen bekenden tegen te komen in de wachtkamer, en zich eerder zullen melden.

Als uit het webcamgesprek blijkt dat iemand risico loopt van een soa, krijgt deze jongere een soa-testpakket gestuurd. Dat kan teruggestuurd worden, waarna de uitslag en een advies volgen.

De projecten zijn onlangs begonnen in Groningen en Zuid-Limburg. Utrecht en Rotterdam volgen binnenkort.

Hoge drempel

De GGD hoopt enkele duizenden jongeren via internet te kunnen helpen. Jaarlijks meldden zich momenteel zo’n 120.000 mensen bij GGD-poli met vragen over seks en soa. De GGD hoopt via internet met name jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar te bereiken.

"Bij hen is de drempel hoog, ze beginnen net pas met hun seksuele ontwikkeling’’, legt Mieke Steenbakkers van de GGD Zuid-Limburg uit. "Jongeren onder de 25 jaar zijn een risicogroep, omdat in deze groep veel wisselende contacten voorkomen’’.

Bij de proef zijn onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Rutgers Stichting betrokken. Over een half jaar wordt bekeken of het project een vervolg krijgt.

Beeld uit video: Dit zijn de meest voorkomende soa's in Nederland1:10
Afspelen knop

Dit zijn de meest voorkomende soa's in Nederland

Dit zijn de meest voorkomende soa's in Nederland

Aanbevolen artikelen