Mensen die van een specifieke salmonellabacterie een voedselinfectie oplopen, hebben tot drie keer meer kans op darmkanker. 

Dat blijkt uit onderzoek van Leids Universitair Medisch Centrum, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en het VU medisch centrum in Amsterdam.

Hoogleraar Chemische Immunologie van het LUMC, Sjaak Neefjes, stelt dat uit de gegevens die hij van 160.000 darmkankerpatiënten onderzocht, blijkt dat 30.000 mensen een voedselvergiftiging van de salmonellabacterie hadden.

Het gaat om de salmonella enteritidis, die voorkomt op kipproducten en rauwe eieren. Maar mensen raken lang niet altijd besmet. "Als je je eten goed verhit, is er niks aan de hand", aldus Neefjes. 

Hij relativeert de uitslag van het onderzoek door aan te geven dat van het eten van roodvlees de kans op darmkanker 1,2 keer hoger ligt. "Dit is een belangrijke vinding met veel consequenties, maar moet zorgvuldig gebruikt worden. Het is immers altijd mogelijk dat er een andere reden is voor dit verband, alhoewel wij die niet gevonden hebben."