Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Paraplupil veelbelovend voor hiv-preventie'

Amerikaanse onderzoekers hebben een pil ontwikkeld die in de maag uitklapt tot een grotere pil, die voor langere tijd medicijnen kan blijven afgeven.
Door NU.nl

De pil wordt ook wel een "paraplupil" genoemd en verandert wanneer deze uitklapt in een zesarmige ster, die langzaam oplossend materiaal bevat en daarna voor langere tijd medicijnen kan afgeven. De ster valt later vanzelf uit elkaar en verlaat daarna de maag.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben de pil bij varkens getest als therapie tegen hiv, schrijft het NRC woensdag. De "armen" van de pil werden gevuld met virusremmers die het virus op verschillende manieren bestrijden.

PrEP

De pil zou gebruikt kunnen worden door hiv-patiënten die verschillende virusremmers op vaste tijden moeten innemen en ook denken de onderzoekers dat de pil geschikt is voor gebruik als preventief middel tegen hiv-besmetting (de PrEP-pil).

Dit medicijn moet nu dagelijks worden ingenomen, maar de sterpil slechts wekelijks. Hij kan volgens de onderzoekers worden vergeleken met een medicijndoosje met daarin alle pillen voor de komende week.  

Volgens de onderzoekers verbetert de werking van het medicijn wanneer het minder vaak hoeft te worden ingenomen. Het zou, wanneer het ook werkzaam blijkt bij mensen, een grote rol kunnen spelen in de uitbraak van hiv en aids wereldwijd: de onderzoekers vermoeden dat de effectiviteit van hiv-preventie met 20 procent kan worden verbeterd. Mogelijk zou ook de verspreiding van andere ziekten kunnen worden ingeperkt.    

Het onderzoek werd dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Aanbevolen artikelen