Het aantal mensen met griepklachten is de afgelopen week opnieuw toegenomen. Afgelopen week gingen 92 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten naar de huisarts. 

Dat cijfer is gecorrigeerd voor de twee kerstdagen dat huisartspraktijken gesloten waren, meldt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Nederland wordt nu al zo'n drie weken geteisterd door een griepgolf.

De twee weken daarvoor gingen er respectievelijk 84 en 52 op de 100.000 mensen met klachten naar de huisarts. Als er twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen met griepklachten naar de huisarts gaan, is er sprake van een epidemie.

Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. Voor de meeste mensen is griep alleen vervelend. Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte lopen meer risico. Zij komen daarom in aanmerking voor een griepprik.

RS-virus

Huisartsen zien vooral baby’s en kleine kinderen tot vier jaar langskomen met griepklachten. De kleintjes hebben opvallend vaak het verkoudheidsvirus RS opgelopen. Dinsdag liet het UMC Utrecht weten dat de intensive care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen momenteel weer vol liggen met kinderen die het RS-virus hebben opgelopen.

"We behandelen jaarlijks in ons land tweeduizend kinderen met dit virus", zegt UMC-arts Louis Bont. "Daarmee is het de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname in Nederland. En op dit moment liggen de ziekenhuizen weer vol."