'Vol gevoel is niet afhankelijk van aantal calorieën in voedsel'

Je vol voelen na het eten en daadwerkelijk vol zitten, zijn twee heel verschillende dingen.

Dat concludeert voedingsdeskundige en Heel Holland Bakt-finalist Guido Camps na onderzoek, schrijft de Volkskrant. Camps promoveerde aan de Universiteit van Wageningen op het verschil tussen je vol voelen en vol zitten.

Voor het onderzoek dronken proefpersonen verschillende soorten shakes die 50 procent koolhydraten, 30 procent vetten en 20 procent eiwitten bevatten. Sommige shakes waren zo dik als yoghurt die honderd calorieën bevatten, en andere waren zo dun als melk en bevatten vijfhonderd calorieën.

Vervolgens werden MRI-scans gemaakt om de maaglediging te bekijken. Als de proefpersonen de yoghurtachtige shake dronken, bleken ze zich veel voller te voelen, terwijl op de scan te zien was dat hun maag al heel leeg was. Het drinken van de dunnere shakes met meer calorieën bracht het tegenovergestelde effect teweeg.

"Maaglediging heeft dus niets te maken met hoe dik een substantie bijvoorbeeld is, maar met de hoeveelheid calorieën die erin zitten", vertelt Camps in de Volkskrant. "Subjectieve gevoelens, zoals hoe vol je je voelt, zijn juist niet afhankelijk van calorieën. Dat vermoedden we al, maar is nu voor het eerst duidelijk met MRI aangetoond."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie