In Nederland is sprake van een griepepidemie. Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid van Milieu (RIVM) en het Nivel woensdag.

Afgelopen week werden bij 69 op de 100.000 mensen griepklachten gerapporteerd.

Dit was de tweede week op rij waarop de epidemische grens van 51 per 100.000 patiënten werd gepasseerd. Officieel wordt van een epidemie gesproken wanneer deze grens twee weken achter elkaar wordt overschreden. "Het gaat tot nu toe om een milde vorm", aldus Gé Donker van het Nivel. "Naast griep worden door de huisartsen ook verkoudheden en het RS-virus gemeten. 

Volgens Donker wordt tot op heden vooral de griepvariant influenza B gemeten. "Vorig jaar werd vooral influenza A geconstateerd, van deze variant hadden met name ouderen last. Influenza B kent een ander patroon en veroorzaakt lichtere klachten. De huisartsen zien vooral kinderen tussen de 0 tot 4 jaar oud met griepklachten, maar ook bij jong volwassenen kan deze griepsoort problemen geven. 

Vorig jaar duurde de griepepidemie vijftien weken. "Dit was relatief lang, omdat de afgelopen twintig jaar een epidemie gemiddeld maar negen weken duurde", aldus Donker. "Naar verwachting duurt de epidemie van dit jaar nog zeker een paar weken. Wel kan het zo zijn dat de cijfers van volgende week een daling laten zien, omdat de huisartsenpraktijken net twee dagen dicht zijn geweest."

Met deze tips voorkom je de griep
50
Met deze tips voorkom je de griep