Wetenschappers leren Tanzaniaanse rat om tbc te ontdekken

Wetenschappers in de Tanzaniaanse stad Morogoro hebben een rat geleerd een gevaarlijke vorm van tuberculose te ontdekken. Riziwan heet de één jaar oude rat die het kunstje flikt.

Artsen zijn ingenomen met zijn levensreddende prestatie. Riziwan krijgt avocado als beloning.

Al sinds zijn geboorte wordt de rat geoefend in het ruiken van de geur die bij de ziekte hoort. Deze specifieke vorm van tbc is juist voor medische wetenschappers bijzonder moeilijk te traceren. Voor Riziwan is het een koud kunstje. Hij kan aan het slijm van een potentiële patiënt ruiken of die tuberculose heeft.

Bij een test kon de rat binnen vijftien minuten bij dertien mensen in een vroeg stadium vaststellen dat ze de ziekte hebben, schrijft The Guardian.

Metalen plaatje

De artsen zien het direct: de rat krabt namelijk met zijn pootje op de metalen bodem van het gebruikte metalen plaatje als hij tbc ruikt.

De medewerkers van de betrokken Belgische organisatie APOPO zijn al jaren bezig andere ratten een minstens zo cruciaal kunstje te leren: het traceren van landmijnen. De afgelopen twintig jaar hebben de ratten er al zeker honderdduizend gevonden in gebieden waar oorlog woedde.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie