Hartpatiënten die niet getrouwd zijn, zouden meer kans hebben op een vroegtijdig overlijden dan patiënten die wel een echtgenoot hebben.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Journal of the American Heart Association. Hiervoor werden gegevens bekeken van 6.051 patiënten die hartkatheterisatie hebben ondergaan voor kransslagadervernauwing. 

De patiënten werden 3,7 jaar lang gevolgd. Gedurende deze periode stierven er 1.085 personen. 688 mensen overleden als gevolg van een hart- en vaatziekte en 272 patiënten stierven na een hartaanval.

Uit dit onderzoek bleek dat ongetrouwde hartpatiënten 24 procent meer kans op algehele sterfte hebben, ongeacht welke oorzaak de dood heeft. De kans op sterfte na een hartziekte is bij ongehuwden 45 procent hoger en de kans op een hartaanval met dodelijke afloop 52 procent.

Volgens hoofdonderzoeker Arshed Quyyumi zijn de uitkomsten van dit onderzoek verrassend. "Ik ben enigszins verbaasd in hoeverre de huwelijkse staat invloed heeft op hartpatiënten." Hij stelt dat de sociale steun die het huwelijk met zich meebrengt belangrijk is voor het welzijn van personen met een hartziekte.