Vrouwen die vroeg in de zwangerschap last hebben van een hoge suikerwaarde, hebben meer risico op het krijgen van een baby met een aangeboren hartafwijking. Dit geldt zowel voor vrouwen die geen diabetes hebben als voor vrouwen die wel aan de ziekte lijden.

Het onderzoek werd gedaan door Stanford University Medical Center. Een van de artsen zegt vrijdag dat vrouwen zonder diabetes vaker een baby met een aangeboren hartafwijking krijgen dan vrouwen met diabetes.

Het onderzoeksteam bekeek 19.107 medische dossiers van moeders die tussen 2009 en 2015 een kind kregen. In die dossiers staat wat voor zwangerschapszorg de moeders hebben gekregen, hun bloeduitslagen en of ze gediagnosticeerd zijn voor bepaalde hartziekten.

Ook werden de glucoselevels van de moeders bekeken. Baby's met genetische ziektes en moeders met een te hoog of een te laag gewicht, werden uitgesloten voor het onderzoek. 

Kansvermindering

Door de resultaten van het onderzoek, kunnen artsen in de toekomst betere zorgen bieden aan zwangere vrouwen. De onderzoekers hopen dat op deze manier de kans op een kind met een geboren hartafwijking vermindert.