Wintersporter met veel ervaring loopt het vaakst botbreuken op

Van de wintersporters die ernstig letsel oplopen is 80 procent juist zeer ervaren. 

Onder degenen met minder ervaring komt ernstig letsel minder vaak voor. Dat blijkt uit een onderzoek van alarmcentrale Eurocross Assistance en het traumacentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum.

15 procent van de wintersporters heeft tussen de vijf en tien weken ervaring en 5 procent is beginnend wintersporter.

De organisaties onderzochten ongevalsmeldingen onder Nederlandse wintersporters over drie seizoenen, van 2013 tot en met 2016. Bij de vergelijking tussen skiërs en snowboarders komen bij die laatste groep meer hersenschuddingen en onderarmbreuken voor. Dat komt doordat snowboarders zich bij een val vaker opvangen met hun armen.

Daarentegen hebben skiërs vaker beenbreuken en kniebandletsel. Ook lijkt een bekkenbreuk vaker voor te komen onder skiërs. Dat heeft mogelijk ook te maken met de houding tijdens de val. "Een bekkenfractuur is een ernstig letsel met een relatief lange herstelperiode", zegt Kees Bartlema, traumachirurg bij LUMC.

Zelfvertrouwen

Dat ervaren skiërs en snowboarders een verhoogd risico lopen op ernstig letsel heeft mogelijk te maken met het zelfvertrouwen, waardoor ze meer risico durven te nemen. Ze gaan sneller en pakken vaker een zwarte piste of gaan off-piste, denkt Eurocross.

Over de periode van 2013 tot en met 2016 zijn wintersporters bevraagd naar ongevallen. Van 445 personen zijn alle mogelijke risicofactoren in kaart gebracht. En van 1852 ongevalsmeldingen zijn de letselpatronen geanalyseerd. Het is het eerste grondige onderzoek naar letselpatronen onder Nederlandse wintersporters. De studie gaat nog door over de seizoenen 2016/2017 en 2017/2018.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie