Jongeren die in het ziekenhuis belanden na alcoholmisbruik zouden vijftien keer meer kans hebben om in de maand daarna nogmaals in het ziekenhuis te belanden met letsel. In het halve jaar na de ziekenhuisopname is die kans zeven keer zo groot.

Dat concluderen wetenschappers aan de universiteit van Nottingham na onderzoek van de medische dossiers van 120.000 jongeren tussen 10 en 24 jaar in Engeland. Het onderzoek gaat over de periode tussen 1998 en 2013.

Van deze 120.000 jongeren zijn iets meer dan 11.000 opgenomen geweest in het ziekenhuis vanwege alcoholmisbruik. Bijna 19 procent van de groep die om deze reden is opgenomen, werd daarna opnieuw opgenomen met letsel. Bij de rest ging het om 2,6 procent.

Vrouwen

De meest voorkomende vormen van letsel waren vergiftiging, verwondingen door levenloze voorwerpen (bijvoorbeeld geraakt door een vallend object) of verwondingen door personen (bijvoorbeeld in een gevecht). Het verhoogde risico op letsel was het sterkst zichtbaar bij vrouwen tussen de 17 en 24 jaar.

"Dit onderzoek leidt hopelijk tot een betere bewustwording van de potentiële gevaren van alcoholmisbruik bij jongeren", aldus Elizabeth Orton, één van de onderzoekers.

Educatie

De wetenschappers pleiten ervoor dat medisch specialisten dit onderzoek aangrijpen om jongeren te wijzen op de risico's van hun drinkgedrag, wanneer zij in het ziekenhuis belanden na alcoholmisbruik. "Dat is een goed moment voor medici om hun drinkgedrag te bespreken en kort advies te geven."

Meer onderzoek zou nodig zijn om erachter te komen waarom het risico op letsel zoveel groter is voor jongeren die vanwege alcoholmisbruik zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Wat gebeurt er in je lichaam na het drinken van alcohol?
96
Wat gebeurt er in je lichaam na het drinken van alcohol?