Gemeenten en organisatoren van zogenoemde obstacle runs zouden de krijgsmacht en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om advies moeten vragen bij het organiseren van deze evenementen. Uit een maandag in Venlo gepresenteerd rapport blijkt dat in ons land weinigen inzicht hebben in de risico's die hieraan verbonden zijn.

Het onderzoek werd in opdracht van de gemeente Venlo ingesteld na een dodelijk ongeval tijdens obstacle run VenloStormt op 10 juni 2017. Daarbij kwam een 29-jarige deelneemster om het leven toen ze vanaf een hoge glijbaan de Maas in dook en een andere deelneemster vervolgens op haar hoofd terechtkwam.

Bij obstacle runs wordt hardlopen gecombineerd met obstakels om de fysieke en mentale gesteldheid van de deelnemers op de proef te stellen.

Het onderzoek brengt naar voren dat risico's onlosmakelijk zijn verbonden aan obstacle runs. Maar inzet van leger en NVWA zou deze in elk geval kunnen verkleinen omdat deze organisaties meer specialistische kennis in huis hebben dan brandweer en politie.