Meer dan 70 procent van de Belgen zou bereid zijn om ingrijpen van de overheid te accepteren als dit de volksgezondheid verbetert. Zo zouden ze bepaalde maatregelen, zoals een rookverbod in het bijzijn van kinderen, wel zien zitten.

Dat concludeert Onafhankelijke Ziekenfondsen, een Belgische organisatie bestaande uit vijf ziekenfondsen, na een enquête onder meer dan 1.000 Vlamingen, Brusselaars en Walen. De resultaten worden vandaag gepresenteerd op een symposium over gezondheidsdoelstellingen.

Meer dan 7 op de 10 Belgen hebben er geen probleem mee dat de overheid opsporingsonderzoeken en vaccinaties verplicht en een rookverbod in het bijzijn van kinderen invoert. 

Toch vindt 14 procent van de Belgen maatregelen van de overheid 'onaanvaardbaar' en ziet 26 procent van hen zulke maatregelen als een inbreuk op de privacy. Die laatste groep vindt wel dat ermee te leven valt, "omdat het de rol van de overheid is om de volksgezondheid te proberen te verbeteren".

Lijden

Iets meer dan de helft vindt dat gezondheidsdoelstellingen van de overheid moeten worden bepaald aan de mate waarin iemand lijdt onder een ziekte. De ernst weegt daarin zwaarder dan het aantal getroffen patiënten, vindt 41 procent.

Ongeveer één derde vindt de betaalbaarheid van het overheidsingrijpen een belangrijke factor. Ongeveer tweederde (64 procent) van de Belgen wil dat de overheid evenveel belang hecht aan preventie als aan de behandeling van ziektes.

Kanker

De allerhoogste prioriteit moet volgens het overgrote merendeel (80 procent) de strijd tegen kanker zijn. Ook de strijd tegen chronische ziektes, zoals hart- en vaatziektes of diabetes is volgens veel Belgen (52 procent) belangrijk. Daarnaast vinden velen de strijd tegen obesitas een belangrijke factor (33 procent). Jongeren leggen ook de nadruk op mentale problemen.