Eierstokkanker bij Nederlandse vrouwen zou drastisch kunnen worden teruggedrongen met preventieve chirurgie. Zo zouden de eileiders verwijderd kunnen worden bij vrouwen met een voltooide kinderwens die toch al een buikoperatie moeten ondergaan.

Dat stellen gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Elk jaar sterven ongeveer duizend vrouwen aan eierstok- of ovariumkanker, de meest dodelijke vorm van kanker van de geslachtsorganen. Van de 1.200 eierstokkankers per jaar in Nederland zouden er naar schatting 700 in de eileiders ontstaan.

Volgens oncologisch-gynaecoloog dr. Jurgen Piek van het Catharina Kanker Instituut zou het al jaren hoge, maar stabiele, Nederlandse cijfer van circa 1.200 nieuwe patiënten per jaar met deze vorm van kanker zo doorbroken kunnen worden. "Het kan met vele tientallen patiënten omlaag", zegt hij tegen De Telegraaf.

Idealiter zou de eileider-uitname voortaan standaard kunnen plaatsvinden tijdens een baarmoederverwijdering (hysterectomie). Ook zouden de eileiders weggenomen kunnen worden tijdens operaties aan bijvoorbeeld een aandoening als een "vleesboom", waarvoor een baarmoederverwijdering nodig is.

"Ook dan kan het verstandig zijn tijdens die ingreep meteen de eileiders weg te halen. Het verlaagt het risico op het ontstaan van kanker dan aanzienlijk", aldus Piek tegen de krant.

Minuten

Ook bij een sterilisatie, als de kinderwens echt voorbij is, zouden de eileiders verwijderd kunnen worden. Volgens Piek is de ingreep een kwestie van enkele minuten. "Dat kan tijdens dezelfde buikoperatie worden gedaan. Veel mogelijk toekomstige ellende - namelijk een dodelijke kanker - wordt daarmee verminderd", aldus de oncologisch-gynaecoloog.

Volgens het Catharina Ziekenhuis kan de eileider-uitname op een veilige manier gebeuren. Dat blijkt uit hun onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd in de Maturitas Journal.

Eileiders hebben na verwijdering van de baarmoeder geen functie meer en volgens Piek verandert door een dergelijke operatie de hormoonhuishouding niet en er treden geen extra complicaties op.