Haagse apotheker gaat duur medicijn voor taaislijmziekte maken

Een Haagse apotheker gaat een duur middel voor patiënten met taaislijmziekte namaken. Apotheker Paul Lebbink zegt het medicijn veel goedkoper te kunnen leveren dan medicijnfabrikant Vertex. 

Dat zei Lebbink dinsdag tegen de NOS.

De apotheker verwacht dat hij het medicijn Orkambi voor zo'n twintigduizend euro per patiënt kan gaan produceren voor de naar schatting 750 patiënten die er baat bij zouden hebben.

Producent Vertex wilde het medicijn oorspronkelijk voor zo'n 170.000 euro per patiënt per jaar leveren. Toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid liet de Tweede Kamer na maanden onderhandelen weten dat het dure medicijn toch wordt opgenomen in het basispakket, zonder het met de fabrikant overeengekomen bedrag bekend te maken.

Orkambi

Orkambi kan in Nederland door de helft van de patiënten met taaislijmziekte worden gebruikt, schat het ministerie van Volksgezondheid. Het medicijn kan de ziekte niet genezen. Het is wel het eerste middel dat zich op de achterliggende oorzaak richt en op celniveau verbetering geeft.

Patent

Apothekersorganisatie KNMP benadrukt dat het voor patiënten belangrijk is dat apothekers zelf medicijnen kunnen blijven maken die anders niet of moeilijk te krijgen zijn. "Volgens de Europese regelgeving mogen apothekers medicijnen voor hun eigen patiënten maken, ook als er patent op het medicijn rust", aldus voorzitter Gerben Klein Nulink. "Wij willen dat Nederland die regelgeving versneld implementeert."

Vertex heeft nog niet op de plannen van Lebbink gereageerd.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie