Administratie kost zorgverlener veertig procent van werktijd

Zorgverleners besteden gemiddeld 40 procent van hun werkweek aan administratie. Dat blijkt uit een onderzoek van de denktank (Ont)Regel de Zorg, die zich richt op het terugdringen van bureaucratie in de zorg.

Het onderzoek werd gedaan onder maag-darm-leverartsen, fysiotherapeuten, apothekers, (wijk)verpleegkundigen en psychiaters. Wijkverpleegkundigen zijn de meeste tijd kwijt aan het invullen van formulieren: bijna de helft (48,5 procent) van hun werkweek gaat daaraan op.

De ondervraagde artsen zeggen dat ruim de helft van de administratieve handelingen onzinnig is en dat de tijd die ze ermee kwijt zijn ten koste gaat van de patiëntenzorg. De meeste artsen vinden dat de rompslomp hun werkplezier wegneemt.

De conclusies worden zaterdag gepresenteerd op een werkconferentie in Utrecht. Een van de sprekers daar is minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij liet daaraan voorafgaand al weten: "De papierberg moet kleiner, merkbaar kleiner, zodat de arts meer tijd kan besteden aan de patiënt. Dat brengt het plezier terug in het werk en is goed voor de patiënt. Ik steun dit initiatief vanuit de sector van harte."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie