'Veel prostaatkankerpatiënten weten weinig over verschillende behandelopties'

Een groot deel van de patiënten met niet-uitgezaaide prostaatkanker weet niet wat de verschillen zijn tussen de behandelopties die zij kunnen kiezen. Dit heeft soms als gevolg dat zij te maken krijgen met teleurstellingen en onverwachte bijwerkingen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek en UMC Utrecht, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BJU International.

Bij niet-uitgezaaide prostaatkanker kunnen patiënten kiezen uit meerdere behandelopties, waarbij bestraling, het operatief verwijderen van de prostaat en "actief volgen" de belangrijkste zijn. Hierbij wordt de ziekte goed in de gaten gehouden en wordt er pas ingegrepen als de tumor groeit.

Bij alle drie de opties is de levensverwachting hetzelfde, maar wel treden er verschillende bijwerkingen op. Zo hebben patiënten die worden geopereerd meer kans op urine-incontinentie en erectiestoornissen en mannen die worden bestraald doorgaans vaker darm- en blaasproblemen.

Vragenlijst

Om te controleren of patiënten van deze bijwerkingen afweten, hebben 426 patiënten die recent geïnformeerd waren over de behandelmogelijkheden een vragenlijst ingevuld. Hieruit is gebleken dat een derde van de patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker begrijpt dat het operatief verwijderen en bestralen van de prostaat even effectieve behandelmethoden zijn.

Slechts een klein percentage van het aantal patiënten weet dat actief volgen dezelfde overlevingskans biedt als bestralen en opereren. Ook denkt bijna de helft (45 procent) dat er na actief volgen vrijwel altijd een behandeling volgt, terwijl uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft nooit een behandeling nodig heeft.

Verkeerde keuze

"Uit deze studie blijkt echter dat veel mannen geen goed beeld hebben van de verschillen tussen de opties. Dit zou er toe kunnen leiden dat mannen voor een behandeling kiezen die eigenlijk niet goed aansluit op hun leven", zegt onderzoekster Marie-Anne van Stam, die het onderzoek leidde. 

"Het is daarom belangrijk dat medisch specialisten voorafgaand aan de behandelkeuze nagaan of de patiënt een goed beeld heeft van de behandelingen en hun mogelijke bijwerkingen."

In Nederland krijgen jaarlijks 11.000 mannen de diagnose prostaatkanker. 70 procent hiervan heeft lokale, niet-uitgezaaide prostaatkanker.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie