De sKan, een apparaat dat melanomen door middel van warmtemetingen op de huid vroegtijdig kan opsporen, heeft de James Dyson Awards 2017 gewonnen.

Het apparaat is bedacht door een team van medische studenten aan de McCaster Universiteit in Canada.

Omdat kankercellen een hogere metabolische snelheid hebben dan normale weefselcellen, is kankerweefsel sneller in staat warm te worden dan niet-kankerweefsel. De sKan kan met behulp van nauwkeurige temperatuursensoren de weefselgebieden lokaliseren die sneller warmte genereren dan "normale" weefselcellen.

Vervolgens kan een medisch arts de resultaten van het apparaat bekijken en daarna bepalen of een patiënt moet worden doorverwezen voor nader onderzoek. Dergelijke apparaten bestaan al, maar zijn zeer kostbaar. De sKan is een stuk goedkoper.

Prijzengeld

Het prijzengeld van 30.000 pond zal door het ontwerpteam worden gebruikt om het ontwerp te verbeteren, zodat het kan voldoen aan de normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben. Ruim 900 huidkankerpatiënten overlijden aan de gevolgen ervan. Bij ongeveer 5.500 mensen wordt jaarlijks een melanoom, de kwaadaardigste vorm van huidkanker, vastgesteld. Volgens het RIVM is Nederland in Europa een van de landen waar huidkanker het vaakst voorkomt.

Voor de James Dyson Award worden jonge designers, productontwikkelaars en ingenieurs gestimuleerd nieuwe en betere manieren te vinden om een bepaald probleem op te lossen. In september won de student Felix Mollinga de Nederlandse James Dyson Award met een offline portemonnee voor een speciale cryptovaluta.