'Kinderen van homoseksuele ouders hebben niet vaker psychische problemen'

Kinderen die homoseksuele of lesbische ouders hebben, hebben niet vaker last van psychosociale problemen in vergelijking met kinderen van heteroseksuele paren.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 21.000 kinderen in de leeftijd van vier tot zeventien jaar, gepubliceerd in Child Development.

Zij moesten de SDQ invullen, een korte vragenlijst die de psychische problematiek en vaardigheden bij kinderen meet.

Volgens de onderzoekers zou uit de resultaten van de vragenlijst blijken dat kinderen uit gezinnen met homoseksuele stellen psychisch niet verschilden van kinderen die heteroseksuele ouders hebben. 

Biseksueel

Wel troffen de onderzoekers een hogere SDQ-score aan bij kinderen die biseksuele ouders hebben, wat er op wijst dat hun mentale gezondheid in minder goede conditie is. Wanneer rekening gehouden wordt met de psychische gezondheid van de ouders, wordt geen verschil meer gevonden tussen de mentale gezondheid van kinderen met biseksuele ouders en die van de andere leeftijdsgenoten.

Wel lijken biseksuele ouders dus vaker last te hebben van problemen op psychisch gebied. De onderzoekers stellen dat verder onderzoek moet uitwijzen waardoor dit wordt veroorzaakt.

"Er komen steeds meer gezinnen waarin de ouders niet heteroseksueel zijn. De bevindingen uit dit onderzoek bevestigen resultaten uit eerdere studies waaruit blijkt dat de geestelijke gezondheid van kinderen uit deze gezinnen niet verschilt van die van kinderen uit heterogezinnen", zegt Jerel Calzo, hoofdonderzoeker van deze studie. "Desondanks blijft het belangrijk om aandacht te besteden aan gezinnen die wel problemen ervaren op het gebied van discriminatie."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie