WHO wil einde aan gebruik antibiotica bij gezonde dieren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft veehouders opgeroepen te stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren, omdat hierdoor de kans op resistente bacteriën toeneemt.

Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor veel antibiotica en vormen een groeiend probleem wereldwijd. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen. Antibiotica wordt in de dierenindustrie veelal gegeven om dieren sneller te laten groeien of ze preventief te beschermen tegen ziektes.

Volgens de WHO gaat in sommige landen 80 procent van alle antibiotica naar dieren. Dat moet fors lager. WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus vergeleek de dreiging van een gebrek aan effectieve antibiotica voor mensen met "de plotselinge uitbraak van een dodelijke ziekte".

Bij zieke dieren moet eerst met medische tests worden bekeken welk antibioticum de meest effectieve en minst schadelijke behandeling voor hun specifieke aandoening biedt, aldus de WHO.

VS

De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) gaat nog een stap verder en wil dat medisch belangrijke antibiotica niet mogen worden gebruikt voor groeibevordering bij dieren. Bijna alle grote pluimveehouders in de Verenigde Staten, zijn al gestopt met deze praktijken of hebben dat toegezegd.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie