
UMCG doet onderzoek naar gebruik echo tijdens bevalling
Het universitair ziekenhuis in Groningen (UMCG) gaat dit onderzoek uitvoeren bij 250 bevallende vrouwen.
Gynaecoloog Jasper Eijsink van het UMCG zegt maandag tegen het AD dat de grootte van het hoofdje en het bekken tijdens de zwangerschap nog niets over hoe de bevalling verloopt.
"Het hoofdje is nog flexibel doordat de schedelhelften over elkaar heen kunnen schuiven, en ook het bekken is verweekt waardoor het soepeler is. Pas op het allerlaatste moment van de bevalling kun je een echte goede voorspelling doen." Daarom zou een echo tijdens de bevalling een goede oplossing zijn, stellen de gynaecologen.
Tijdens het persen krijgen de deelnemende bevallende vrouwen een echoapparaat op de schaamlip, die de hoek meet van het schaambeen ten opzichte van het hoofdje van de baby. Wanneer de hoek te scherp blijkt tijdens het persen, dan zou er sneller worden gekozen voor een keizersnede.
Spoedkeizersnede
Wanneer pas tijdens de bevalling zelf wordt bepaald dat er een keizersnede nodig is, volgt er een spoedkeizersnede. Deze kan zorgen voor moeizame operaties, zegt Eijsink. De echo kan helpen om de juiste bevallingsmethode te kiezen en dus mogelijk voorkomen dat er ten onrechte voor een spoedkeizersnede wordt gekozen.
"Je moet soms flink wrikken aan het kind om het weer via de buik uit de baarmoeder te krijgen. De kans op bloedingen aan de baarmoeder is daardoor een stuk groter en de baby kan het benauwd krijgen door zuurstofgebrek.''