Het zou te lang duren voordat epilepsiepatiënten geopereerd worden aan hun ziekte. "Gemiddeld wordt zestien jaar met een operatie gewacht."

Dat blijkt uit de data van bijna 10.000 geopereerde epilepsiepatiënten over een periode van 25 jaar, meldt New England Journal of Medicine. Het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE), een samenwerkingsverband van het Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe hebben aan het onderzoek meegewerkt.

Ruim 75 procent van de onderzochte patiënten kreeg epilepsie op kinderleeftijd (onder de achttien jaar). Toch werd 72,5 procent pas geopereerd op volwassen leeftijd.

"Deze tijdsduur is te lang gezien de vele bijwerkingen van medicijnen tegen de epilepsie, de impact van de aanvallen op de cognitieve en psychosociale ontwikkeling van patiënten en het verhoogde risico op plotseling overlijden (Sudden Death in Epilepsy)", aldus de onderzoekers.

Ongeveer 60 procent van de volwassen patiënten met de diagnose hippocampussclerose werd pas na gemiddeld achttien jaar geopereerd, terwijl de kans om te genezen van de epilepsie na operatie erg hoog zou zijn.

Hersenaandoeningen

De onderzoekers zijn er ook achter gekomen dat drie verschillende hersenaandoeningen 80 procent van alle epilepsiegevallen veroorzaken. De boosdoeners zouden langzaam groeiende hersentumoren, aangeboren stoornissen van de hersenschors of een verharding in een bepaald deel van de hersenen (de hippocampus) zijn.

Volgens het academisch ziekenhuis is het voor het eerst dat dit wetenschappelijk is vastgelegd. Bij 8 procent van de patiënten kon geen oorzaak worden vastgesteld.