Als een baby huilt, hebben moeders wereldwijd niet alleen dezelfde reacties ook hun hersenpatronen blijken sterke gelijkenissen te vertonen.

Onderzoekers van het Amerikaanse Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) hebben ontdekt dat het gehuil van baby's bij moeders een specifieke hersengebied activiteert, die is gerelateerd aan beweging en spraak. 

De studie borduurt onder meer voort uit studies waaruit is gebleken dat mannen en vrouwen anders reageren op babygehuil. 

De hersenactiviteiten blijken bij moeders uit elf verschillende landen, onder meer Argentinië, België, Kameroen en Japan, hetzelfde te zijn. De resultaten van dit onderzoek zouden kunnen  helpen bij het behandelen van verzorgers bij wie een gevaar voor problematisch gedrag bestaat, zo menen de onderzoekers. 

Het team bestudeerde 684 jonge moeders en namen een uur van de interactie met hun vijf maanden oude baby in hun huis op. Ze keken onder meer naar hoe de moeders reageerden op het huilen van hun kinderen. In elk land bleken moeders geneigd hun kind op te pakken en tegen ze te praten. 

Met behulp van fMRI-studies van andere groepen vrouwen, vond het team dat babygehuil diverse delen van de hersenen activeerden. Het gaat onder meer om het zogeheten supplementaire motorische schors, dat beweging en spraak initiëert, de Gyrus frontalis inferior, dat gaat over de productie van spraak en de Gyrus temporalis superior waar geluid wordt verwerkt.