Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

170.000 mensen zijn hulpverleners bij reanimatie

In Nederland is een mijlpaal bereikt van 170.000 mensen die zich als burgerhulpverlener hebben aangemeld om zo nodig te helpen bij een reanimatie.
Door ANP

Volgens de Hartstichting is Nederland daarmee het eerste land ter wereld met een ''fijnmazig en landelijk netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners die kunnen reanimeren wanneer zij een alarm ontvangen via een oproepsysteem", aldus de organisatie maandag.

Volgens de Hartstichting is met dit aantal hulpverleners een flinke stap gezet richting de zogenoemde 6-minutenzone. Voor iemand die buiten het ziekenhuis een hartaanval krijgt en binnen zes minuten reanimatie krijgt, is de overlevingskans het grootst.

Mensen die voor zichzelf of voor hun beroep hebben geleerd te reanimeren, kunnen zich als burgerhulpverlener opgeven. Zij kunnen dan opgeroepen worden als er een hartstilstand plaatsvindt in hun regio.

Beeld uit video: 'Carmen' en 'Berry' uit Penoza geven les in reanimeren2:10
Afspelen knop

'Carmen' en 'Berry' uit Penoza geven les in reanimeren

'Carmen' en 'Berry' uit Penoza geven les in reanimeren

Overlevingskans

Het aantal burgerhulpverleners stond in 2014 nog op 68.000, maar door inspanningen van diverse partners van de Hartstichting is dit aantal gestegen naar 170.000. Een volgende stap naar het optimaliseren van het landelijke oproepsysteem is volgens de Hartstichting het vergroten van het aantal beschikbare AED's, ofwel defibrillatoren.

Als de 6-minutenzone goed werkt, kunnen er jaarlijks zo'n 2.500 levens worden gered, ongeveer zes per dag, aldus de Hartstichting.

Wekelijks worden ruim driehonderd mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De overlevingskans na een hartstilstand is de laatste jaren gestegen. De kans was in de jaren negentig nog 9 procent, nu is dit gestegen naar bijna 25 procent.


Lees meer over:

hartstichting

Aanbevolen artikelen