De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), de Patiëntenorganisatie Taaislijmziekte, verkent de mogelijkheden om de staat aansprakelijk te stellen omdat het medicijn Orkambi tegen de taaislijmziekte niet beschikbaar komt.

Dat liet directeur Jacquelien Noordhoek van de (NCFS) dinsdag weten bij het televisieprogramma Pauw. De NCFS is bezig juridische procedures te verkennen om misschien wel de staat aansprakelijk te stellen voor hoe hier is gehandeld. Noordhoek vraagt zich af of mensen adequate zorg is onthouden.

Vorige week werd bekend dat Orkambi niet in het basispakket komt omdat Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en fabrikant Vertex zijn het ondanks voortdurende gesprekken niet eens geworden over de prijs van het middel.

Duur

Volgens het Zorginstituut is het effect van het geneesmiddel voor taaislijmziekte, cystische fibrose, ook zo klein dat het zijn hoge prijs nu niet waard is.

De NCFS liet na het besluit vorige week al weten te gaan praten met artsen, zorgverzekeraars en de fabrikant om voor elkaar te krijgen dat Orkambi toch beschikbaar komt.