Artsen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) zijn er voor het eerst in Nederland in geslaagd om een afgekeurde donorlever geschikt te maken voor transplantatie. 

De transplantatie maakt deel uit van een proef waarbij de donorlevers bij binnenkomst een te slechte kwaliteit hebben, maar door een perfusiemachine kunnen worden 'opgeknapt', meldt het UMCG donderdag. 

Tijdens het optimalisatieproces van de lever wordt het orgaan eerst met speciale, koude zuurstofrijke vloeistof gespoeld en daarna opgewarmd tot de lichaamstemperatuur van 37 graden.

Deze door het UMCG ontwikkelde vloeistof bevat naast voedingsstoffen een speciaal eiwit dat zuurstof kan vervoeren bij zowel lage temperaturen als bij lichaamstemperatuur. 

Opwarmen

Door het opwarmen van het orgaan werd de kleur en de zuurgraad weer normaal. Ook begon de lever weer gal te produceren. Nadat de lever een aantal uren buiten het lichaam was getest, werd deze succesvol naar de patiënt getransplanteerd. Volgens het ziekenhuis maakt de patiënt het goed.

"Dit is fantastisch, omdat we zo het donoraanbod kunnen uitbreiden door meer donorlevers geschikt te maken voor transplantatie", aldus Robert Porte, levertransplantatiechirurg in het UMCG. "Steeds meer donoren hebben aandoeningen als diabetes en overgewicht, waardoor hun organen van mindere kwaliteit zijn. Toch is het belangrijk dat ook deze organen worden gebruikt voor transplantatie, omdat er nog altijd een groot tekort aan donororganen is."

In 2016 vonden in Nederland 159 levertransplantaties plaats. Er zijn meer donoren, maar een aanzienlijk aantal donorlevers worden al bij voorbaat ongeschikt geacht voor transplantatie. Het ziekenhuis verwacht dat met deze nieuwe techniek een deel van die aanvankelijk afgekeurde levers toch geschikt voor transplantatie blijkt te zijn.