Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Onderzoekers kweken werkende dunne darm uit stamcellen

Een Amerikaans medisch team is erin geslaagd van menselijke stamcellen een functionerend stukje dunne darmweefsel te kweken van enig formaat. Eerder was het al gelukt minuscule stukjes dikke darm te kweken uit stamcellen. 
Door NU.nl

Biochemicus Willeke Daamen reageert in de Volkskrant positief op het onderzoek. "Ik vind dit veelbelovend. We hebben het hier over patiënten die meters darm missen. En zij laten nu zien dat het mogelijk is om kweekweefsels over een iets groter oppervlak uit te strijken dan de millimeters die we gewend zijn."

Medici van het Massachusetts General Hospital (MGH) hebben hun bevindingen beschreven in Nature Communications

Het kunstmatig weefsel werd getest op ratten en het lukte om voedzame stoffen op te nemen. Ze wisten een darm van vier centimeter te laten groeien.

Methode

Harald Ott, die het onderzoeksteam leidde, ontwikkelde in 2008 een methode om informatie uit levende cellen te verwijderen en deze te herprogrammeren om daarmee nieuw weefsel te maken. Zijn team heeft op deze manier nu dergelijke darmcellen ingebracht in de darmen van ratten en kweekten zo een klein stukje nieuwe darm. 

Bij sommige ziektes, zoals de ziekte van Crohn, worden soms delen of zelfs de gehele dunne darm verwijderd. Bij sommige patiënten leidt dat tot het kortedarmsyndroom. Die patiënten zijn nu vaak afhankelijk van sondevoeding, speciale diëten of zelfs een transplantatie, maar dat zou met de ontwikkeling van het team van Ott in de toekomst kunnen veranderen.

Aanbevolen artikelen