Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Verpleegkundige

'Drie kwart verpleegkundigen ervaart te hoge werkdruk'

Drie kwart van de verpleegkundigen vindt dat het personeelstekort in de zorg invloed heeft op hun gezondheid of privéleven. Dat blijkt maandag uit een peiling van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) onder zeventienduizend verpleegkundigen en verzorgers.
Door NU.nl

Sommige verpleegkundigen moeten alleen het werk van twee mensen doen, anderen werken bijna twee keer zoveel uren per week als in hun contract staat of ze kunnen bijna nooit een dag vrij krijgen. 62 procent draait extra diensten. 

De druk op verpleegkundigen en verzorgers is volgens V&VN zo groot dat deze invloed heeft op hun werk en hun privéleven. De beroepsvereniging zegt dat de werkdruk de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt in gevaar brengt.

De verpleegkundigen voelen volgens V&VN een verantwoordelijkheidsgevoel voor hun patiënten. Daardoor nemen ze taken zoals grasmaaien of een rolstoel poetsen op zich. Dat leidt af van de echte zorg en zorgt voor extra stress.

V&VN pleit ervoor dat verpleegkundigen zich focussen op de zorg en er voor de overige taken andere mensen worden ingehuurd. Het zou volgens de ondervraagden al behoorlijk schelen als zij kunnen stoppen met onnodige administratie. 

De beroepsvereniging pleit bij het nieuwe kabinet voor het opstellen van een noodplan met concrete maatregelen om de werkdruk in de zorg te verlagen.


Lees meer over:

Zorgproblemen

Aanbevolen artikelen