Omdat de meeste mannen niet op de hoogte zijn dat ze ook borstkanker kunnen krijgen en ook dokters er niet altijd bij stilstaan, gaat er vrijdag een speciale site over mannenborstkanker de lucht in.

De website wordt zaterdag officieel gelanceerd, tijdens een borstkankersymposium in Putten.

Uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht is op te maken dat ongeveer 40 procent van de mannen met borstkanker eerder niet wist dat zij de ziekte ook konden krijgen.

Ook in hun omgeving wordt er nog vaak van opgekeken. De onbekendheid van de kans op borstkanker maakt dat mannen niet zo gauw actie ondernemen als ze een knobbeltje of iets anders verdachts voelen.

De website moet niet alleen het bewustzijn vergroten maar ook informatie bieden, want die is voor mannen bijna niet te vinden, aldus initiatiefnemers.

Wegwijzer

Volgens Tom Bootsma, onderzoeker op dit project en werkzaam voor zowel het Antoni van Leeuwenhoek als het UMC Utrecht, kan de website worden gebruikt als een 'wegwijzer' voor patiënten, naasten, medische professionals en onderzoekers, die op zoek zijn naar informatie over borstkanker bij mannen.

Gemiddeld zijn mannen bij de diagnose borstkanker 68 jaar. Bij vrouwen is dat 61 jaar. Tegenover de 17.000 vrouwen die elk jaar gediagnosticeerd worden met borstkanker staan honderd mannen.