Supplementen op basis van kelp (een zeewiersoort) bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen. De consumentenbond constateerde dat in drie van de vijf onderzochte kelpsupplementen "veel meer of juist veel minder" jodium zit dan het etiket aangeeft.

Zo bleek het kelpsupplement van Bonusan slechts 10 procent te bevatten van de hoeveelheid jodium die op het etiket staat. Ook het kelpsupplement van Orthica bevat minder jodium dan de fabrikant vermeldt: 100 microgram in plaats van 150 microgram.

Bij Lamberts stopt de fabrikant juist meer jodium in het supplement dan aangegeven. Op de verpakking staat 150 microgram, terwijl uit laboratoriumonderzoek blijkt dat er 240 microgram in zit.

Bakkerszout

De Consumentenbond onderzocht zeven supplementen met jodium op basis van kaliumjodide en vijf met kelp. Kaliumjodide is dezelfde jodiumsoort als in bakkerszout, en wordt gemaakt via een scheikundig proces.

Veel bakkers gebruiken bakkerszout, verrijkt met jodium, zodat consumenten via brood de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium binnenkrijgen.

Kelp is een zeewiersoort en van nature rijk aan jodium. Een tekort aan jodium kan zorgen voor schildklierproblemen.

Marges

De kelp-preparaten van A. Vogel en Solgar bevatten wel de op het etiket vermelde hoeveelheid jodium. En ook de zeven preparaten met kaliumjodide (5 multivitaminen en 2 jodiumdruppels) blijven allemaal binnen de marges van de afwijking die wettelijk is toegestaan.

Bonusan heeft in een reactie aangegeven de fout te herstellen door de tabletten terug te halen uit de schappen en te vervangen door een aangepast product.