Alle jonge kinderen zouden gevaccineerd moeten worden tegen het zeer besmettelijke rotavirus. Dat geldt zeker voor kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben of een aangeboren afwijking hebben, adviseert de Gezondheidsraad woensdag.

Voor deze risicogroepen zijn de gevolgen van de infectie het ernstigst. Rotavirus veroorzaakt bij jonge kinderen koorts, braken en diarree. Jaarlijks moeten 2.500 tot 4.700 kinderen met uitdrogingsverschijnselen behandeld worden in het ziekenhuis. Ook sterven jaarlijks vijf tot zeven kinderen aan een rotavirusinfectie.

Alle kinderen vaccineren is volgens de Gezondheidsraad niet kosteneffectief (bij de huidige vaccinprijzen), maar levert wel de meeste gezondheidswinst op. ''Het voorkomt vrijwel alle sterfte door rotavirus en 1.900 tot 3.400 ziekenhuisopnames per jaar'', aldus het adviesorgaan.

Het virus zit in ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt en wordt overgedragen via de handen. Het virus verspreidt zich dan bijvoorbeeld via de wc-bril of deurklink. Om dit te voorkomen wordt aangeraden om de handen goed te wassen. 

Advies

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft de raad vorig jaar advies gevraagd over het vaccineren van baby's tegen het rotavirus. Deskundigen adviseren al langer om dit te doen. Het vaccin zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma.

Volgens de Gezondheidsraad vermindert vaccinatie het aantal rotavirusinfecties met ernstige symptomen en het aantal ziekenhuisopnames met 85 procent.